maanantai 16. helmikuuta 2015

Työharjoittelu 5.1-11.1

Työharjoittelu vaneritehtaalla 5.1-20.2

Henkilöiden, joiden nimiä tulen seuraavissa teksteissä käyttämään on kysytty lupa. Blogiin julkaisu kesti kauan, koska halusin varmistaa, että onko sisältö OK.


Infopäivä 7.1
Keskiviikkona 7.1 klo. 8 alkoi vaneritehtaalla meille työharjoitteluun/töihin tuleville info- ja tutustumispäivä. Tällöin kiertelimme tehdasta ristiin rastiin, tutustuttiin käytäntöihin sekä kirjoiteltiin sopimuksia. Päivään kuului myös työvaatteiden kokeilu, ensimmäiset päivät kuitenkin tultaisiin olemaan omissa vaatteissa, sillä työkamppeissa menee hetki saada. Tutustumisessa meitä oli yhteensä 9, sopivan kokoinen porukka. Päivä loppui n. Klo 12, kun opettajani Pekka toi sopimuspapereita ja ne käytiin kirjoittamassa. Sen jälkeen suuntasin Äänekosken Etraan hommaamaan turvakengät.
Turvakengät olivat Sievin mallia. Hyvät jalkaan, eikä turvakenkämaiset, monet ihmettelivätkin, että eikö minulla ole turvakenkäpakkoa, kun olen muka omilla kengillä.



Päivä 1.
Menin ensimmäisenä päivänä aamuvuoroon, eli n. 5.45 pitäisi olla paikallla, mutta olin hieman myöhässä, koska eksykselin tehtaassa mm. täysin väärään päähän. Vaikka kysyinkin useammalta ohjeita... Löysin viimein oikean paikan, työnjohtajien tilat, josta sain suojalasit, kolhulippiksen, opastuksen työpisteelleni. Olen viilunkuivaaja kolmosella, jossa työskentelee kolme ihmistä, joista Marko ja Jaana opastivat minua. Aluksi olen Jaanan mukana oppimassa perusteet.
Työpiste vaihtuu puolentunnin välein: on syöttö, lajittelu
ja siivousvuoro/tauko, sekä muutaman kerran vuorossa vuorotus neloskuivaajalla ja päästetään sen työntekijät tauolle. Opin mm. siirtämään viiluja varastoon, sekä trukille otettavaksi, vaikka en seuraavana päivänä enää kaikkea muistanut ollenkaan. Jaanan kanssa käytiin pieni kierros tekemässä tauolla jossa opasti miten löydän ruokalaan sekä minne tulevat puhtaat vaattteet. Minulla on tällä hetkellä työvaatteina koulun työliivi, sekä omat vähän rikkinäiset farkut/lökärit.

Nopea selitys viilun kuivaamisesta netistä kopsattuna:
Telakuivaajalle viilut syötetään valmiiksi leikattuina märkinä arkkeina. Arkit leikataan heti sorvauksen jälkeen. Viilun kuivuminen voidaan Koposen (2002 s.51) mukaan jakaa vaiheittain lämpötilan nostoon, varsinaiseen viilun kuivumiseen ja viilun jäähdyttämiseen. ”

Viilun kuivumisen kannalta on erityisen tärkeää, että kuivaajan sisäinen kosteus pysyy tarpeeksi korkealla optimaalisen kuivaustuloksen saavuttamiseksi. Jos kuivausilman kosteus on alhainen, viilu kuivuu nopeasti tavoitekosteuteen mutta laatu kärsii viilun muuttuessa koppuraiseksi. Viilusta poistuva kosteus siirtyy tasaisemmin kosteaan kuivausilmaan kuin kuivaan. ”

Tässä vielä kaksi videota:
Animaatio, jossa selitystä kuivaajasta.

Yhdenlainen viilun kuivain käytännössä.



Päivä 2 perjantai 9.1
Tänään ja huomenna on iltavuoro, eli alkaa 13.45, ja kestää kymmeneen.
Eilen ja tänään, tuntui hieman kyselyikäiskeltä, kun kyselin kaikkea mahdollista (ja ehkä mahdotontakin..) Itsellä ei aiemmin ollut oikein mielikuvaa tehdastyöskentelystä ja olin jännittänyt, että voinko oppia mitään, kun ajattelin että täytyy osata KAIKKEA. Oli hieman väärä mielikuva, ja opinkin suht nopeasti, tosin ei kaikkea voi aina muistaa. Tänään sujui jo empimättä koneiden käynnistys, ja automaattisesti kerran vedin narusta, joka pysäyttää syötön, katsoin ilmeisesti samantien koiranpentu ilmeellä hyväksyntää hakien Jaanalta, joka samantien vastasi, että aivan oikein teit. :D Viilu oli mennyt myttyyn, joka olisi päästessään koneen sisälle todennäköisesti aiheuttanut tukoksen tai ennen kuivaajaan pääsyä tukoksen syötön päälle.

Kirjoitan nyt hieman mielikuvia tehtaasta ennen sinne menoa: ajattelin, että koko pihamaalla koko ajan on kamala trafiikki ja rekkoja huristelee koko ajan, niin että pelottaisi. Sisältä ajattelin tehtaan olevan hallimainen, avara, laaja ja korkea. Korkeutta kyllä on, mutta ei ole kyllä hallimaista, vaan koneita niin paljon erilaisia, on ahtaamapaa sekä sokkeloista. Ja vaikka tehtaasta puhuttiin niin oletin olevan siistiä, mutta purua kertyy jo parissa päivässä joten aina on sotkua.



Lauantai 10.1
Lauantaina oli pieni tukos syötön päässä, jossa meni aikaa se setviä, muistelin myös pinkkojen siirtelyä paikasta toiseen. Trukkeja osasin varoa jo ensimmäisestä päivästä hyvin, en halua joutua alle. Olen ollut hämmästynyt, kuinka nopeata aika menee, eikä ollenkaan tajua mitä kello mahtaa olla. Työtehtavän vaihtelu varmasti nopeuttaa ajankulua, sekä uusi aivan erinlainen ympäristö.


Sunnuntaina oli ensimmäinen vapaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti