torstai 3. lokakuuta 2013

3.10 Hämäräkytkin

Koska eilen laiskottelin Pekan tunnit tänään jouduin aloittamaan eilisestä hommasta: transistori ja hämäräkytkin. Siihen tarvitaan NPN transistori, lamppu, vastukset 1K ja 10K, sekä LDR-valokytkin.
Kaikki muu tarvittava löytyi, paitsi NPN transistoreita, vaikka serkkuja PNP transistoreja oli joka paikassa. Lopulta NPN transistorin poikasia löytyi elektroniikka puolelta, mutta ne piti kolvata kiinni alusiin, jotka käyvät kytkentäalustaan.

Kolvausmasiina

Seuraava ongelma oli tinalangan puuttuminen. Etsin sitä toisen opettajamme Tahvon kanssa pitkin luokkaa. Lopulta Tahvo löysi tinaa, ensin oikealle puolella olevan pallon, ja hetkeä myöhemmin helppokäyttöisemmän rullan tinaa.

Lopputuloksena oli paljon pieniä NPN transistoreja.

Kun NPN transistorit oli valmiita, ei muuta kuin hämäräkytkintä tekemään! Aluksi sujui hyvin, mutta kohtasin taas ongelmia, kun joku oli laittanut 10K:n laatikkoon härvelin, joka ei ollut vastusta nähnytkään. Sen jälkeenkun sain oikein 10K:n niin hämäräkytkin toimi oikein. Kytkentään pääsi noin 20V jännite.
Lamppu palaa, kun LDR valokytkimen edessä ei ole mitään.
NPN transistorin hakaset: keskellä B, vasemmalla C ja oikean puolimmainen on E

Lamppu ei pala, kun LDR on suojattu.


Piirroskaavio kytkennästä.


Lisäksi asensin tänään koneeseen Multi Cimin ja viereiseen koneeseen Ubuntun.






keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Tyrsistori

Tyristori on diodia muistuttava puolijohdekomponentti, joka päästää virtaa kulkemaan vain toiseen suuntaan. 
Tyristorin piirrosmerkki
Tyristori





Piirroskaavion mukaan teimme viime kerralla tyristorikytkennän. Käytimme kytkennässä polttimoa, tyristoria, 560R ja 2,2K diodeja, kasaa jumppereita ja paria piuhaa, joiden avulla teimme kytkimet. Diodit alkavat johtaa virtaa vasta, kun hilalle (G) tulee tarpeeksi suuri virtapulssi katodiin nähden. Tyristorin sytyttämistä hilalla ja virtapulssilla sanotaan liipaisemikseksi. Liipaisun jälkeen tyristori johtaa virtaa, siihen asti kunnes virta tippuu lähelle nollaa tai jännite muuttuu estosuuntaiseksi.


Videossa ensin lamppu syttyy, kun sininen piuha kiinnitetään ja sammuu kun myös punainen irrotetaan. Punaisten piuhujen pitää olla kiinni, jotta sinisellä saadaan syttymään.